Stora blir större

Strukturaffärer, förvärv och fusioner pågår i måltidsindustrin, likväl här som i många andra branscher. Vi noterar de senaste exemplen; Servera och Martin Olsson som meddelar att de två bolagen slutit avtal om att fusioneras och Fazer Amica som förvärvar bageri- och brödbutikskedjan Gateau. Givna syften är att ta marknadsandelar, öka geografisk täckning, uppnå stordriftsfördelar eller förvärva ny kompetens. Hur påverkar denna utveckling de mindre aktörerna och entreprenörsföretagen? För dem blir det än viktigare att möta den trend som vi upplever parallellt med stor-blir-större-trenden: konsumenternas efterfrågan på det genuina, lokala, hantverksmässiga, individanpassade och specialiserade.

Sänkt restaurangmoms i Vårpropositionen 2011

Den 13 april överlämnade finansminister Anders Borg regeringens ekonomiska vårproposition till riksdagen. Propositionen innehåller förslag till riktlinjer för den ekonomiska budgetpolitiken för de nästkommande åren. Ett av förslagen gäller sänkt restaurangmoms från 25% till 12%. Nästa steg är att riksdagen i juni debatterar de olika förslagen och beslutar om vårpropositionen. Vi avvaktar med spänning och stort intresse. Läs mer om vårpropositionen på www.riksdagen.se eller följ restaurangmomsdebatten via www.shr.se eller www.sankmomsen.nu.

Hur förbereder sig ditt företag för en eventuell momssänkning? Kontakta Conceptuelle om ni vill diskutera strategi.

Konceptspaning och matinspiration i Rom

Under fyra aprildagar deltog Conceptuelle i en inspirationsresa till Rom tillsammans med ett kundföretag inom måltidsbranschen. Som alltid är resandet ett enastående sätt för inspiration och omvärldsanalys, bara man har "rätta glasögonen på" och helst en mycket god planering. Italien bjuder på fantastiska råvaror, genuina matlagningsmetoder och traditioner som inte så lätt låter sig påverkas av globala koncept och trender. Vi besökte osterior, trattorior, gelaterior, pizzerior och genomförde provningar av viner och italienska delikatesser. Conceptuelle stod för utformandet av programmet och praktiska förberedelser. Funderar ni på att genomföra en studie-/inspirationsresa? Kontakta Conceptuelle för att få maximal utväxling av er resa.

Koll på tillstånd för uteservering

Vår i sikte! Och en härlig tid för Sveriges alla hotell och restauranger med möjlighet till uteservering. Har ni koll på ert tillstånd? Tillstånd för uteservering lämnas generellt för tidsperioden 1 april – 1 oktober. Regler och riktlinjer för hur uteserveringen ska utformas skiljer sig något från kommun till kommun. Tillstånd för uteservering utfärdas av Polisen. Andra myndigheter som kan tillfrågas innan beslut fattas är Gatu- och trafikkontoret och Fritids- och naturkontoret. Det är också viktigt att kontrollera att de tillstånd ni har för livsmedelslokal och servering av alkohol även gäller för uteservering (Miljökontoret).